Kuinka helppoa sitä sitten on syödä järkeviä, ravinteikkaita ja herkullisia ruokia? Tai paremminkin, kuinka helppoa niitä on valmistaa ja kuinka helppoa niitä on ideoida!!??! Kun se voikkoleivän kasaaminen on niin tuttua, niin toki se on helppoa. Ja kun se pastan tai perun keittäminen on niin tapa ja tottumus.

Tämä on taas näitä opetteluhommia...jos päättää osallistua  "Opi espanjaa nopeasti"-kurssille, voiko olettaa, että nuin loistavan PÄÄTKÖSEN jälkeen, osaa virheettömästi espanjan sanaston, lauserakenteet ja oma valmiudet selviytyä Euroopan neuvoston kielitaitokuvauksen tasoista A1 ja A2, voiko?   Ehkä taso A1 sujuisi, mutta vakaimmastakin päätöksestä huolimatta A2 voisi vielä hieman hapuilla.

Ihan sama se on ravinteikkaan ruoan ja lisäliikunnan opettelussa. Heti PÄÄTÖKSEN jälkeen verenkierrossa ei virtaa hivenaineet ja vitamiinit valtoimenaan, eikä juoksulenkkari ole kulunut kangasta myöten puhki. Täytyy opetella tekemään niitä asioita ja siinä se pikkuhiljaa lenkkarinpohja ohenee ja vitamiini kroppaan varastoituu.

Opettelu kuulostaa vähän...vähän...no..no..no....mielummin kirjoittelisin pieniä lappusia vieressä istuvalle Minnalle tai piirtäisin hevosenkuvia ruutuvihkoon..

Mutta, kun muistuttaa itseään, että kehitystasosta huolimatta ikä ON kasvanut ja lisääntynyt, niin voi vain tarttua siihen tosiasiaan, että OPPIMINEN ON MUKAVAA JA PALKITSEVAA.  Oppimista edistää hyvät vinkit, kertaus, sopiva "luokkahenki", näpäkät tärpit  ja se oma motivaatio.

Itse lähdin tuota ravinteikasta ruokaa peräänkuuluttamaan siinä vaiheessa, kun mietin, että kestääköhän tämä keho näitä haasteita tällä tankkauksella vai tarviiskohan tähän vähän korkeaoktaanisempaa polttoainetta, jos meinaa jaksaa. Sitä sietää kyllä tunnustella aika ajoin, notta onko levon-ravinnon- ja liikunnan suhde vartalolle edullinen ja sopiva. Jos liikuntaa on tosi paljon, niin pitää lisätä myös lepoa ja ravintoa. Jos lepoa on tosi paljon, niin pitää lisätä liikuntaa ja vähän himmata ravinnon kanssa. Jos ravintoa on tosi paljon, niin pitää lisätä liikuntaa ja säilyttää lepo sopivana.

Mutta ei sitä jaksa kovin kauaa mättää kaalilaatikkoa, vaikka se murskaavan hyvää onkin. Tai särpiä edes tuota taivaallista rahka-ananasherkkua ateriasta toiseen. Täytyy siis tutkailla muutamia vaihtoehtoja, millä pärjää arjessa. Muutamia vaihtoehtoja, millä pärjää juhlassa ja sitten vielä tutkailla se liikuntamäärä sopivaksi. Raivailla tilaa kalenterista. "Opi espanjaa nopeasti"- kurssillakin joutuu ihan oikeasti kuuntelemaan sitä dvd-levyä ja lukemaan niitä sanoja...Qué tan fácil se puede comer, y el movimiento?

Itse en olisi pystynyt ravinteikasta ruokavaliota ylläpitämään kahta päivää pidempään, jos ei tämä armoitettu kotikokki olisi minua opastanut. Olen siitä ja monesta muusta hänelle iäti kiitollinen, sydämeni pohjasta!

Kasvikset..niistä olen aina pitänyt, mutta minulle ne ovat uponneet pääasiassa raakoina. Pidin pitkän aikaa kolmen porkkanan sääntöä, jotta saisin vähintäänkin puoli kiloa kasviksia kupuuni päivässä.Tämä kyllä toimii, joten jakoon vaan:

Kolmen porkkanan sääntö: kun pistät JOTAKIN suuhusi, niin aina sitä ennen syö kolme porkkanaa! AINA! Joo joo,silloinkin. Aamupalalla, välipalalla, ennen kuin tyhjennät lakritsipussin, lounaalla.... Kuorin joka aamu kipollisen porkkanoita ja upotin ne kylmään veteen. Oli näpäkkätä napsia niitä sieltä. Nyttemmin olen vähentänyt porkkanoiden syöntiä, koska tyttäreni ilmaisi mielipiteensä ja arvostan sitä: " Sä et ole kovin hienon näkönen noin ruskeana" . Porkkanan karoteeni antoi väriä tähän ulkoilmassa ahavotuneeseen siltojenalus-tyyliseen lookini entisestään.

Kotikokin opasatuksella opin, että kasviksia pystyy ja kannattaa käyttää paljon myös kypsennettyinä. Nykyään osaan laittaa sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia, valkokaalia, kukkakaalia,paprikoita,  parsakaalia, munakoisoa ja niitä porkkanoita paistinpannulle voin ja öljyn sekaan tirisemään. Sinne lisäksi pekonia, metwurstia, kananmunia, broileria, jauhelihaa, kinkua, muikkuja, kirjolohta, kuhaa, hirvikäristystä, jänistä, sorsaa...ja siihen päälle kermaa, ehkä aurajuustoa! Uijui...siinä on vuodeksi ruokia, kun vaihtelee välillä kasvikunnan- ja eläinkunnan tuotteiden sijaintia ja määrää.

Eilinen oli kiireinen päivä. Ei sillä, että kalenteri olisi niin täysi, vaan sillä, että priorisointi suuntautuu haahuiluun ja hengailuun. Mutta loistavaa on se, että  "köyhyys ja kiire tuo kyvyt esiin!" (Joni Mitrunen).

Siispä silppusin ja pilkoin pannulle sipulia, valkosipulia, pekonia, tuorekurkkua(kiitokset Rannilan Marjatalle!!) broileria ja kesäkurpitsaa. Alle oliiviöljyä ja voita. Nuitten tiristessä pannulla vatkasin viiden munan valkuaiset vaahdoksi ja keltuaiset erikseen vaahdoksi..sekoittelin vaahdot ja uuniin pariksi minuuttia. Sitten vaahtopohja uunista ulos.Päälle sweetchilikastiketta, juustoraastetta ja auramurua. Paistos pannulta juustojen päälle , muutama metukkasiivu ja uuniin takas jokuseksi minuutiksi.Valamis!

Illalla kävin hakemassa kaupan pakastealtaasta pussillisen kebabeläintä (www.gorans.fi/) . Murskasin jäävuorisalaatin, tapoin tomaatit ja kurkut, sivalsin sipulirenkaita ja mätin näiden  päälle kebabeläimen. Bulgarian jugurttia ja( www.valio.fi/tuotteet/jogurtit/valio-bulgarian-jogurtti/ ) ja chilisoossia( www.hisandhers.fi/sriracha.html). Siinä ravinteikasta kerrakseen. Kebabeläin on paljon helpompi pyydystää, kuin hirvi, joten valintani osuu useammin kebabeläimeen. Hirvi olisi parempi.

Nyrkkisääntönä ravinteikkaan ruoan kanssa pidän sitä, että ensin pannu lämpimäksi,(Kotikokin "back to the basics"-ohjeet) pannulle oliiviöljyä ja voita. Sitten paljon sipulia ja muutamaa kasvista...paprikaa, kaalia, kurkkua. Ja päälle lihaa/kalaa/kanaa! Mausteita.

Ei ole sen vaikiampaa, ku pastan keittäminen tai perunoiden uuniin laittaminen!! Maukkaampaa kyllä!!

Uunissa tosin  valmistuu myöskin maukkaita, korkeaoktaanisia ruokia...niinkuin nyt esim. kevyesti keitetty kukkakaali, jonka päälle laitetaan kermaa ja juustoraastetta..ehkä ripotellaan uunivuoan välikköihin vielä kypsää paistijauhelihaa! Uijui!!!


 

Jaa, mutta sitä liikuntaa..sitäkin tulisi keretä..mutta ei vaan kerkeä, ku pitää tehdä keittiössä ravintorikasta ruokaa jatkuvasti! Ja joskus kai siellä työmaallakin olis käytävä. Urho Kekkosen KSMESLOT-lause tulee toteen monta kertaa päivässä elämässäni..Mutta siihenkin on omat keinonsa. Katoava kansanperinne on tässäkin ihan ykkösasemassa! "Miehellä on tahtonsa, mutta naisella on keinonsa!" Eli keinoja liikuntaan löytyy kotisohvalta, vieruskaverin kanssa.

Jos taas haluaa liikkua lenkkipoluilla, kuulan kanssa, uimahallissa tai laduilla, niin sekin luonnistuu...ajatuksissa. Mutta, jotta ne omat päätökset ja haaveet saisi toteen, niin pieniä tärppejä tarvitaan tähänkin.Tuttuja kaikille, kyllä..mutta toimivia ja välillä vaan haluaa ne unohtaa, ettei tarvitsisi lähteä...ainoa ongelmahan liikkumisessa on se LÄHTEMINEN. Muu on silkkaa nautintoa. Lähtemistä auttaa:

1.Lenkkitreffit säännöllisesti, ilman poikkeuksia kaverin kanssa. Jos yrittää luistaa, niin kaveri kyllä muistaa. Sieltä se taas soittaa, vaikka on numeron esto pistetty....pakko kai tässä on raahautua sitten sinne lenkille...ja voi mikä fiilis ku saa kengät jalkaan ja repii happea keuhkoihin.Kiitoooos!

2.Liikuntapäiväkirja. Muokkaa itse joku hieno vihko tai jopa tulostettu valmis päiväkirja, netissä oleva sähköinen päiväkirja,  ostettu urheilupäiväkirja...jota täytät....Päivämäärä, laji/suorite, kesto, syke, fiilis...tietoja voi kirjata vaikka kuinka. Ja on mukava katsoa miten kunto kehittyy..verrattuna viime kuuhu...viime vuoteen, viiden vuoden taakse.

3.Aikataulutus Tutki päivärytmiä ja tee sinne pariin kohtaan tunnin mittainen väli MINUN KEHOLLE! Siellä on aikoja työlle, keittiön siivoukselle, kylppärin pesulle, puiden pilkkomiselle, roskien viemiselle ja telkkarin tuijottamiselle. Pistä pari tuntia viikossa MINUN IHANALLE VARTALOLLE!!! Ja kun katsot kalenteria maanantaina klo.19. 00 ja siellä lukee: Uppea vartalo tarvii huomiota tunnin verran! Niin muistat, että nyt olis tartuttava sulkapallomailaan, tuulipukuun tai potkukelekkaan ja lähettävä liikkeelle.

4.Pikaliikunta on paljon parempi sana, kuin pikaruoka. Tempaise aamulla itsesi ylös 15 min. aikaisemmin ja hyppää lenkkikenkiin. Juokse vaikka napit korvissa, musiikkia kuunnellen. Juokse pitkä, kevyt gasellinaskel maata hipaisten 7,5 min. tuohon suuntaan ja sama takasi! Tai illalla uutisia katsellessa heilauta kuulaa rivakasti..ja jatka vielä urheiluruutu siihen päälle.

Ihmisellä on usein tapana ajatella, että jos en puurra pitkään ja pieteetillä, niin sitten se ei ole mitään!! Jokainen sykkeennostohetki ja hikipisara on eduksi kropalle!!!!!!!! Sieltä ne hyvät vaikutukset nasahtelee vartaloon, vaikkei olisi toivottoman pitkä lenkki ja järettömän raskas askel. Vaikka ainahan kärsimys kirkastaa ja ylevöittää..

5.3x10 kyykkyä ja 3x10 punnerrusta Tee nämä NYT! ......hyvä! Siinä oli tälle päivälle jo hyvä treeni! Kiitos! Samat huomenna ja ylihuomenna. Pomokaan ei tykkää pahaa, jos teet nuo työpöytäs lähettyvillä. Eikä kehtaa kysyäkkään, notta mitä tapahtuu!?

(Niina punnertaja Puistovirta ja taustalla Susanna karskivoima Karttunen)