Eilen kentällä katselin treenaajien tekniikkaa tarkalla silmällä. Ja mitä pystyin? Ihastelemaan! Kun ihminen treenaa keskittyneesti ja tiedostaen, sitä on vaan liian hieno tuijottaa. Kun liikettä lähdetään rakentamaan pala palalta, ”alhaalta ylös”.  Jalkaterien liikkeestä-lantioon, vatsaan, yläkropan kannatteluun... miten paino keinahtaa kannalta varpaalle ja takaisin, miten se lantio piiskaa ruoskana, sivaltaa oikein. Miten vatsa tukee liikettä eritoten ”alaspäin” mentäessä ja miten ylävartalosta löytyy pitoa ja stabiiliutta, kun vatsa on vahva.

En osaa nimetä sitä liikettä, mikä olisi kaikista kaunein, mutta osaan sanoa, että joka liike on silloin sydäntä lämmittävän kaunis, kun keskivartalo pitää. Kun keskivartalossa on voimaa ja hallintaa. Joka liikettä on silloin ihana katsoa. Se ei ole holtitonta ja epävarmaa reuhumista, vaan hallittua ja kannateltua viemistä ja tuomista.

Kun keskivartalo on tiukkana ja tukevana pakettina, niin liikkeessä saa olla paljon vauhtia ja se näyttää aina vaan hallitulta ja hyvältä. Urheilulta.

Suorat vatsalihakset, ulommat- ja sisemmät vinot vatsalihakset ja poikittainen vatsalihas harjoittuvat kahvakuulalla monipuolisesti joka liikkeessä. Kuulan yksi monista ihanista ominaisuuksista on sen ”toispuoleisuus”, epätasapaino. Kun kuula on toisessa kädessä ja toinen käsi on tyhjä, on vartalossa epätasapaino, joka täytyy asennon ylläpitämiseksi korjata: vatsalihaksistolla! Jo pelkkä kuulan kädessä pitäminen on siis hyvä vatsalihasharjoitus.

Kahvakuulalla harjoittelu on mielekästä ja tehokasta siksi, että se on lähellä fyysistä työtä....rankametsässä reuhumista, puiden pilkkomista, vesien kantamista saunalle, pihan kolaamista, haravointia, imurointia, leipomista, auton pesua, puutarhakalusteiden varastoon kantoa ym.TOIMINNALLISUUTTA. Työtä, jossa käytetään useita eri niveliä ja lihasryhmiä yhtäaikaisesti useassa eri kehon liikesuunnassa.

Jokapäiväisessä elämässä meidän on kyettävä hidastamaan, vakauttamaan ja kiihdyttämään vartalossa tapahtuvia liikkeitä. Tämä tapahtuu lihasta venyttävän (eksentrinen), asentoa paikallaan pitävän (isometrinen) ja lihasta supistavan(konsentrinen) lihastyön kautta.

Kuntosaleilla harjoitteleminen on oivallista, mutta siellä lihaskuntoharjoittelu tapahtuu usein laitteissa istuen, jolloin moni liikesuunta ja lihastyön muoto jää käyttämättä. Tällaisessa harjoittelussa kuormitetaan usein vain yhtä lihasryhmää yhdessä liikesuunnassa kerrallaan. Harjoittelu painottuu eri lihasten tai lihasryhmien harjoitteluun. Tämä on sopivaa heille, jotka haluavat kasvattaa lihasmassa tai voimaa tiettyyn lihakseen/lihasryhmään. Kuulaillessa harjoitetaan lihaksen treenaamisen sijasta LIIKETTÄ.

 

Kuulailussa ei pyritä siis harjoittamaan jotakin yksittäistä lihasta, vaan kokonaisvaltaisesti suorituskykyä. Kehon toimivuutta. Aistien, hermoston ja lihasten yhteistyötä.

Kuulailu ja nyrkkeily ovat loistavia, toiminnallisia harjoitusmuotoja. Koska nykyään fyysinen työ on vähentynty, on syytä harjoittaa kehon rasittamista vapaa-ajalla. ”Toiminnallinen harjoittelu on monipuolista, laaja-alaista harjoittelua, joka kehittää kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita; voimaa, liikkuvuutta, tehoa, nopeutta, ketteryyttä, anaerobista ja aerobista kestävyyttä, tasapainoa sekä monia motorisia taitoja. Toiminnallisessa harjoittelussa käytetään useita erilaisia liikkeitä ja yhdistetään niitä toisiinsa , monin eri tavoin. Tavoitteena on kehittää kykyä reagoida paremmin ja suoriutua ”kunnialla”, vammoitta tai mahdollisimman vähillä vaurioilla mahdollisimman monesta eri tilanteesta. Myös uusista ja yllättävistä tilanteista, joita et ole voinut etukäteen harjoitella, ja joihin et ole osannut ennalta varautua (esim. liukastuminen).(uniqperformance.com/info/harjoittelua-elamaa-varten/)

On aina älyttömän hieno tunne, kun joku uusi harrastaja tulee kentälle ja tarttuu kahvakuulaan. Väline on outo ja oma keho tuntuu myös erilaiselta, kun vierasesine on mukana liikkeessä. Silloin keskitytään totuttelemaan uuteen välineeseen ja uudenlaiseen liikkeeseen, hallintaan. Mutta parin-kolmen kerran jälkeen on mielettömän hieno huomata, miten nopeasti väline alkaa istua käteen ja miten nopeasti keho on ottanut vastaan harjoitusta ja alkaa tottua kannatteluun, hidastamiseen, vakauttamiseen ja kiihdyttämiseen. Miten mahtava kehon yhteistyö ja tuki jo onkaan.

Se sama tuki ja lihasten saumaton yhteistyö ei jää kentälle, vaan jatkaa harrastajan mukana arkipäivään tuoden toiminnallisuutta ja tasapainoa myös arkiaskareisiin. Sitä ihanaa ryhtiä ja kannattelua arkipäivän liikkumiseen ja olemiseen. Sitä minä jäin eilen katsomaan. Sitä, miten ihanalta ihminen näyttää, kun keho on tuttu ja sen liike on tuttua, sitä keskittyneesti hallitaan ja käskytetään ja sen tukirankaa pidetään lihaksilla turvassa. Vieläkin lämmittää sydäntä. Ihminen näyttää ihanalle hyvässä ryhdissä ja kannateltuna. Sekä treeneissä, että vapaa-ajalla.

Kahvakuula on muunmuassa tuon toiminnallisuuden vuoksi yksi maailman parhaimmista ja tehokkaimmista harjoitusmuodoista. Toki kuulan ylivoimaisuudelle on monta, monta muutakin puoltavaa seikkaa..mutta niistä jatketaan jutustelua muulloin.

Eilen taas versio kasviksista pannulle:

Porkkanaa, parsakaalia, paprikaa, sipulia ja valkosipulia, punasipulia, minikurkkuja, kaalia. Kebabia. Sesamöljyä, sweetchilikastiketta, kalakastiketta ja soijakastiketta. Kermaa. Valkosipulia...se on ihan sama mitä sen kanssa laittaa, ni aina maistuu.Tämä kahviherkku se on kanssa hyvä. Tein piiitkästä aikaa....ja on se tuhtia, ravinteikasta ja ei tarvihe isoa palaa!

Ellen Svinhufvudin Kakku 4:lle

Pohja

  • 3 munaa
  • 75 g. mantelijauhetta
  • 1 rk. Makeutusjauhetta/sokeria

Täyte:

  • 150g. voita
  • 1rkl. makeutusjauhetta/sokeria
  • 1,5 dl. vahvaa kahvia ja kermaa yhdessä kylmänä
  • 75g. mantelijauhetta ja -rouhetta yhteensä


  • Vaahdota valkuaiset erikseen ja keltuaiset erikseen, mantelijauhe ja makeutus sekaan. Taikina kolmeksi levyksi pellille ja uuniin. 175 /20 min.Täyte: voi vaahdoksi vatkaimella..sekaan makeutus. Kahvia ja kermaa norona voivaahtoon. Mantelijauhe-rouhe sekaan. Pohja-täyte-pohja-täyte..kootaan kakuksi. Nam! Voidaan koristella paahdetuilla mantelilastuilla.