"Syöpäsolut käyttävät ravinnokseen yksinomaan sokeria. Syövän lisäksi monet muutkin krooniset tulehdussairaudet vaativat kehittyäkseen happamat olosuhteet.  Happamuuden pahin aiheuttaja on sokeri ja sokeriksi muuttuvat ruoka-aineet, kuten esim. viljatuotteet."


"Elimistön happamoituminen kestää vuosia, eikä ihminen nuorena huomaa happamuudesta aiheutuvia oireita elimistön puskurointikyvyn takia. Noin 35 vuoden ikäisenä ihmisen elimistö on saavuttanut tilan, jossa sen purkurointikyky on tullut päätepisteeseensä. Kehomme alkaa oireilla, ja tilaa voidaan kutsua useimpien sairauksien osalta sairauksien esiasteeksi. Tällöin kuvaan astuvat krooniset tulehdussairaudet, jotka pitkälti tunnetaan myös kansansairauksinamme".
(Taija Somppi, Luontaistuntija 8/2012 s.3)
(http://www.luontaistuntijat.fi/Ketjun_esittely).

Nämä ovat lainauksia yleis- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri TAIJA SOMPIN (http://www.amplia.fi/) (kirjoituksesta uusimmassa Luontaistuntija-julkaisussa.

Taija Somppi on yleis- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, mutta hänen kirjoituksiaan, haastattelujaan, yrityssivujaan,  kirjaansa ym. tietoa hänestä lukiessa huomaa, että vahvan koululääketieteen osaamisen ja ammattilaisuuden lisäksi Sompilta löytyy järeää ravintoasiantuntemusta ja hän peräänkuuluttaa ihmisen vastuuta itsestä. Esim. siitä, mitä ihminen laittaa suuhunsa, miten kohtelee kehoaan. Paljon voidaan tehdä hyvinvoinnin eteen omilla valinnoilla terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Somppi avaa näitä asioita kansankielelle ja kannustaa kuuntelemaan kehon tuntemuksia.

Jos hapan elimistö on oivallinen kasvualusta ja rehevöitymisen kohde syöpäsoluille ja tulehdussairauksille, niin mitä on tehtävissä? Jos happo- emäs -tasapaino on niin  merkityksellinen terveydellemme ja hyvinvoinnillemme, niin millaiset ruoka-aineet sitten lisäävät elinvoimaa, vähentävät happokuormaa?  Mitkä valinnat vaikuttavat suotuisasti elimistömme ja kudostemme pH-arvoon?

Pieni lista emäksisistä kasviksista. Näitä ruokavalioon lisäämällä neutraloidaan happamuutta:
  • kurkku
  • lehtikaali
  • pinatti
  • persilja
  • parsakaali'idut
  • levät
  • avokado
  • vehnän- ja ohranoras
  • punajuuri
  • kaalit(valkokaali, punakaali)
  • selleri
  • herne
  • endiivi
  • valkosipuli
  • vihreät salaatit
  • sipulit
  • retiisi
  • omena
  • tomaatti
  • sitruuna
  • lime
  • tankoparsa
  • kesäkurpitsa
  • munakoiso
  • porkkana
  • ruohosipuli
  • purjosipuli
  • greippi
  • kookos
Myös seuraavat ruoka-aineet lisäävät emäksisyyttä elimistössä ja karkottavat siis happamuutta:
  • raakamaito
  • iso osa mausteista
  • öljyt(kuten avokadoöljy, pellavansiemenöljy)
  • tattari
  • speltti
  • linssit
  • mehiläisen siitepöly
  • mantelit
  • pellavansiemenet


"Bakteerit, virukset, hiivat ja sienet vaativat normaalia happamamman elinympäristön. Pitkään kestäneen happamuuden on todettu johtavan luukudoksen heikkenemiseen ja haurastumiseen." (Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, Luontaistuntija-lehti s.3)

Lisäämällä ruokavalioon happoja karkottavia ainesosia ja vähentämällä happamuuden pahinta aiheuttajaa: sokeria ja sokeriksi muuttuvia ruoka-aineita, voidaan parantaa oloa, vahvistaa luustoa ja lisätä kehon pärjäämistä tulehdussairauksia vastaan.

Elimistön hyvinvoinnin lisääminen ei vaadi radikaalia karppaamista, totaalista elämäntapamuutosta tai "höyrähtämistä  humpuukiin". Liiallista elimistön happokuormaa voi neutraloida tavallisilla, hyvillä  ruokavalinnoilla. Emäksen lisääminen on helppoa: vihreää ja alkuperäistä lautaselle. Pikku juttuja jokapäiväiseen ateriointiin, jotka tuovat isoja muutoksia hyvinvointiin!

Ehkä eniten kiinnitän huomiota Taija Sompin kirjoituksen kohtaan: "Elimistön happamoituminen kestää vuosia, eikä ihminen nuorena huomaa happamuudesta aiheutuvia oireita elimistön puskurointikyvyn takia." 
Heti alkaa kolkutella aivoissa pieni VASTUUN VASARA!!!!!!!! Vanhempien ruokavalinnat vaikuttavat lapseen luonnollisesti  nykyhetkellä, mutta lisäksi pitkälle hänen aikuisuuteensa. Loppuelämäksi asti. Opeteltuna tapana ja elimistön happokuormana!!!



Sokeriset aamiaismurot, energiajuomat, limsat, karkit,pullat, keksit, leivokset, pasta- ja pizzapäivät ovat  tylsän vanhemman vartiointilistalla. Ja näitä tämä "vankilanjohtaja"  tarjoaa  vain harkiten ja harvoin lapselle.Samainen tylsä vanhempi kuorii ja paloittelee lapselleen porkkanoita, kurkkua, manteleita ja kukkakaalia naposteluun. Paistaa kunnon pihvit ja tarjoaa seuraksi paistettua kesäkurpitsaa ja sipulia. Patistaa ottamaan joka aterialla salaattia tai raastetta. Jaksaa kerätä sitrushedelmiä hevi-osastolta. Opettaa käyttämään puuron päällä kurpitsansiemeniä. Ym.ym. Pieniä valintoja, joilla on kauaskantoiset vaikutukset.

Keskustelin ongelmakoirakouluttajan kanssa kahvipöydässä pikkutovin viime viikolla ja  loistava ohje putkahti keskustelussa esiin: Ikävän tavan kitkemiseen on hyvä perusohje: "Kiinnitä koiran mielenkiinto ja huomio toisaalle". Toimii myös itselle!!!! Jos ruokavalinnoissa meinaa kaupassa takertua huttuhyllyille...tai kotona aikoo lappaa santsikierrosta, vaikka vatsa on jo täysi...KIINNITÄ MIELENKIINTO TOISAALLE!! Keskeytä ei toivottu käytös ja mene vaikka seisomaan hetkeksi pihalle raikkaaseen ilmaan. Kiinnitä mielenkiinto kauniiseen maisemaan ja raikkaaseen ulkoilmaan. Lue hyvä artikkeli lehdestä, askartele, rentoudu, uppudu työhön..

Valintoja oman, ja termiittien terveyden puolesta
!