Perusasioita kerrattiin eilen. Pitää muistaa juoda sitä vettä sopivasti. Se n. 2 litraa / päivä on yleinen suositus. Tästä tulisi ihan vetenä juoda reilu litra ja loput tulee sitten ruokien ja juomien mukana.

Toinen perusasia oli se, että ostetaan kaappiin niitä hyviä aineksia. Silloin on mahdollisuudet myös tehdä kunnollista ja maistuvaa.

Karppauksesta kirjoittelu on saanut mahtavat mittasuhteet. Koska Matti Nykänen on seestynyt ja Tuksu ehkä latailee, niin jostain on pakko repiä otsikoita, revitään sitten ruoasta. Kasviksia, lihaa, kalaa, kanaa, marjoja ja hedelmiä, hapanmaitotuotteita ja täysjyväviljaa. Niistä koostuu varmasti hyvä, suomalaisen vartaloon sopiva ruokavalio. Ja jos perunaa, jauhoja ja valkoista sokeria ei tieten tahtoen halua suuhunsa työntää, niin lienee hyvä asia. Ja tiukat karppaajat..vaikka lööpeissä halutaan teilata kyseinen ruokavalio ja nostaa esiin kauhukuvia, niin tuskin karppi syö pelkästään rasvaa, munia ja lihaa. Mitä ilmeisimmin ruokavalioon kuuluu runsaammin kasviksia, kuin "keskivertoruokailijalla" ja monipuolisuutta muutenkin..ilman lisäsokeria ja viljoja.

Mutta takaisin perusasioihin. Yksi tärkeistä perusasioista hyvässä ruokavaliossa on RUOKARYTMI. Tähänkin on olemassa erilaisia suuntauksia. Esim. ”kivikauden ruokavalio”(www.biovaan.fi/kivikautiset/ukk.html ) Siinä korostetaan ruoan laatua ja jalostamattomuutta, mutta puhutaan myös siitä, miten ihmisen perimä ei ole sopeutunut saamaan ruokaa jatkuvalla syötöllä. Kivikaudella ihmiset saivat ravintonsa metsästämällä, kalastamalla ja luonnon kasveja keräilemällä. Kun metsästys onnistui, syötiin. Kun saalista ei tullut, paastottiin. Myös säilöntämenetelmät olivat nykypakastimia heikommat kivikaudella, joten senkään puoleen ruokaa ei ollut tarjolla kolmen tunnin välein.

Miksi sitten pidän ruokarytmiä perusasiana hyvässä ruokavaliossa, jos se on luonnon- ja perimämme vastaista? Minulla on tähän neljä pointtia, jotka puoltavat tasaista, hyvää ruokarytmiä.

  • Vatsalle ja elimistölle on hyväksi saada välillä ruoasta taukoa. Rytmitettynä ei tule pupellettua kokoajaan jotakin pientä..josta oikeasti kertyy sitten suurta.

  • Kun syö riittävän usein, sopivia annoksia ei tule venytettyä vatsalaukkua turhaan.

  • Verensokeri- ja insuliinitasojen tasaisuus on elimistölle hyväksi

  • Aito, kunnon ateria saa ihmiselle hyvän mielen ja olon.On oikeasti syönyt hyvin, kunnollista. Pikku välipalat huijaavat luulemaan, että tässä on vedetty keveästi koko päivä.

Nuo neljä asiaa saavat minut päivittämään aika-ajoin omaa ateriarytmitystäni. On niin helppo pistellä pari pähkinää tuosta ja muutama manteli tästä.. keittää kahvit tuohon väliin..ottaa purkki rahkaa ja ananasta tuossa, sitten kippoon vähän jauhelihakaalia ja kohta taas kahvia...Ihmiseen uppoaa napostellen todella paljon tavaraa. Ja ihan turhaan.

Myös maksa joutuu taistelemaan ylenmäärin, kun sappinestettä täytyy työstää jatkuvana virtana vatsalaukkuun saapuvalle palaselle. Liukuhihnamainen pikkunapostelu rasittaa elimistöä monella tavalla.

Päinvastainen tumpelo tapa on uppoutua mielenkiintoiseen työrupeamaan ja ”herätä” kahdeksan tunnin kulutta tähän maailmaan ja tajuta, ettei tullut syötyä mitään. Sitten säntää lihojen, kanojen, kasvisten ja marjojen kimppuun ja alkaa vääntää ateriaa kymmenelle, koska ”MINULLA ON KOVA NÄLKÄ!”.. Ähtää siitä kymmenen hengen juhlaillallisesta kolmasosan omalle lautaselleen ja kohta huomaa, että vatsalaukulle täytyy ostaa oma yksiö naapurikerrostalosta.

Siksi tänään askarrellan kierrätysmateriaaleista mukava ruokapäiväkirja! Se on ystävä ja tsemppari, joka tykkää huolehtia vartalostasi ja muistaa myös sisäelimiäsi. Se kuuntelee ja kannustaa ja välillä myös muistuttaa.

Ruokarytmiini kuuluu

  • Aamupala

  • Lounas

  • Välipala

  • Päivällinen

  • Iltapala

Näin syöden ateriaväliksi muodostuu n.3-4 tuntia, jolloin taukojen aikana elimistöön ei työnnetä mitään ravintoa ja se saa ”levätä” ja sulatella. Sitten taas, hyvän tauon jälkeen, aidon nälän saapuessa voidaan syödä seuraava ateria. Usein korvaan päivällisen urheilujuomalla, koska työaikani on ruokarytmiin nähden vähän hassu. -Ei jaksa kerhotäti humpata täydellä vatsalla, eikä se ole edes terveellistä. Mutta syön sitten Eteläeurooppalaisittain terhakan Illallisen, kun humpat on humpattu.

Ruokapäiväkirja auttaa hahmottamaan omia syömisiä ja syömisen rytmitystä. Tuleeko naposteltua tauotta..tai pidettyä niitä uppoutuneita ylipitkiä ruokavälejä. Tuleeko syötyä korkeaoktaanista vai huttua...tuleeko juotua vettä riittävästi. Ruokapäiväkirjasta on paljon iloa ja tsemppiä.

RUOKAPÄIVÄKIRJA

Tarvikkeet

  • Tussikynä

  • Vanha puhelinluettelo tai

  • kadonneen/särkyneen kodinkoneen ohjekirja

  • Viivotin tai leikkuulauta


Ota puhelinluettelo ja viivoita ensimmäiselle, vaalealle sivulle ruudukko, jossa on 7 riviä ja 5 saraketta. Kirjoita sarakkeisiin ensimmäiselle riville: Mikä, Kello, Mitä, Missä, Vesi.

Sitten Ensimmäisen sarakkeen rivien alkuun: Ap, Lo, Vp, Pä, Ip(Aamupala, Lounas..jne.)


Mikä

Kello

Mitä

Missä

vesi

Ap

7

Mantelileipä, kurkkusiivut, kinkkua, maitokahvi, porkkana

Koti, keittiö

2 lasia

Lo

11

Salaatti, karjalanpaisti, kasvikset, maito, kahvi

Työpaikkaruokala

2 lasia

Vp

15

Mandariini, mansikat jugurtti

Kahvihuone

1 lasi

18

Jänispaisti, keitetyt porkkanat ja paistetut lantut, kaalisalaatti, ruisleipäsiivu, voita, piimää

Koti, keittiö

2 lasia

Ip

21

Maitorahka + ananasta, vihreää teetä

Sohva, olohuone

-

Lisäksi jumpassa 2 pulloa vettä, 1 dl. Proteiinijauhetta.

Ja näin on ruokapäiväkirja valmis. Tussikynällä täytetään sarakkeet joka päivä ja kun ilta on koittanut, voidaan repäistä sivu irti ja pistää kierrätykseen! Sivun voi toki myös säästää dokumentiksi ja sempiksi itselleen!

Toinen vinkkini liittyy mielialaan. Jos alakulo lähtee hiipimään kohti vartaloa, niin soitto ystävälle auttaa. Tai rehellinen hikilenkki, kuulatreeni, tanssi, musiikin kuuntelu.. Mutta, jos kaipaat kannustusta ja innostavaa semppiä, positiivista luonneanalyysia, niin LUE HOROSKOOPPI!!! Niissä voi olla jotain negatiivistakin, mutta yleensä luonnekuvauksissa löytyy positiivista semppiä vaikka muille jakaa!  On tutkittu juttu, että ihminen samaistuu lukemaansa ja positiivisuus tarttuu nahkaan. Siispä haetaan positiivisuutta horoskooppien luonneanalyyseista. Tässä omat linkkivinkit hyvää mieltä nostaville sivuille. Tästä sivustolta kun klikkaa auki tuon SYNTYMÄKARTTA sanan, niin jo löytyy henkilökohtaista semppiä! ( www.mtv3.fi/helmi2010/minisaitit/artikkeli.shtml/2010/01/1040451)

Tässä myös kiva ja lempeä sivusto syntymäajan ja planeettojen vaikutuksesta ihmisluonteeseen. (www.astrologiantaika.fi/astrologia.php)

”No iha hömppää” - mutta hömppä on ihmiselle sopivasti annosteltuna hyväksi!

Lauantain juhlaillallinen jäi kielen makunystyröiden kautta aivojen muistikerrokseen, joten intouduin onnistumisesta varmana kokeilemaan paistettuja lanttuja ja uunissa grillattuja munakoisoja. Joukkoon haudutin kalaa.vähän kermaa. Mutta tällä kertaa jouduin hakeutumaan horoskooppisivuille hakemaan semppiä.. Munakoisot maistuivat hyvälle, lanttukin. Mutta kalasta sain taas kerran väkevää..

Kyllä näitä silti söi. Mutta ei vetäneet vertoja jäätelöä rakastavan karpin herkuille!

 

Maha ja hauis on mitattu! Maha pullistuneimmalta ja lantion leveimmältä kohdalta,  hauis pulleimmalta!

M.85cm/H.29