Jaa miksi minä tykkään jumppaliikkeistä, monipuolisesta treenistä ja tasapainoa haastavista kepposista? No siksi, että olen niitä opiskellut, niiden vaikutukseen perehtynyt ja niitä ikäni tehnyt...ja se TUNTUU kropassa hyvälle. Se tuntuu keskivartalossa ja se tuntuu toimivaisuutena koko vartalossa.

Voimantuotto on kykyä ottaa uusia lihassoluja käyttöön liikuntasuorituksessa. Se on lihastoiminnan ja voiman säätelyn järkevää ja sopivaa käyttöä.

Kun asentoa joudutaan korjaamaan ja tasapainoa hakemaan, on se haaste hermostolle. Vapina ja huojunta on hyvä asia. Hermosto joutuu koville ja harjoittelun vaikutuksesta se kehittyy ja löytää uusia yhteyksiä lujittamaan lihasten YHTEISTOIMINTAA. Käskyt keskushermostosta lihakseen kulkevat motoneuronin hermottamana lihassoluihin. Hermotuksen parantuminen tarkoittaa sitä, että lihaksessa pystytään käskyttämään useampia yksiköitä, kuin aiemmin.

Vaikka lihas olisi kuinka suuri, niin sen voimataso riippuu koon lisäksi hermotuksen tehokkuudesta. Voimaharjoittelun tuloksena lihassupistukseen saadaan käyttöön niitä lihassoluja, joihin ei aiemmin ole ollut yhteyttä. Treenaaminen, horjuttaminen ja huojuttaminen lisäävät siis lihassolujen hermotusta ja koko kropan lihaksiston yhteistoiminta paranee, lihakset kasvavat ja niiden korjausmekanismit kiihtyvät. Jos treenaat yksipuolisesti ja samalla kaavalla, samoilla liikkeillä ja samoilla painoilla jatkuvasti, ei uutta hermottamista tapahdu. Kehitys pysähtyy.

Kun kehoa haastetaan uusilla, erilaisilla liikkeillä. Pieninkin muutoksin(vaihtamalla lähtöasentoa, käyttämällä eri kulmia tai esim. tukeutumalla vain toiseen jalkaana, tasapainottelemalla) harjoitukseen saadaan täysin erilainen tuntuma ja keho joutuu hakemaan uusia reittejä hermottaakseen uusia lihassoluja käyttöön. Painoharjoittelun seurauksena lihasten hermotus paranee, voimantuotto ja lihasmassa kasvaa.

 

MUTTA EI HARJOITTELUN AIKANA TAPAHDU KASVUA JA PARANEMISTA...EI! SILLOIN TAPAHTUU HAJOAMISTA JA KULUMISTA!

Harjoittelun aikana elimistön tasapainotila järkkyy ja kehon energiavarastot kuluvat, lihakset väsyvät ja hermosto uupuu. Maitohappoa kertyy lihaksiin ja lihassolutasolla tapahtuu pieniä vaurioita. Elimistöön muodostuu KATABOLINEN, eli KUDOKSIA HAJOTTAVA tila. Jotta kehitystä voi tapahtua, on tämä katabolia käännettävä rakentavaksi, eli anaboliseksi tilaksi. Sopiva ravinto( + proteiinilisä) ja lepo ovat avainasemassa!

Proteiinisynteesi, eli lihasrakenteiden korjaustoiminta tehostuu, kun harjoittelu, ravinto ja lepo ovat sopivassa suhteessa toisiinsa. Proteiinisynteesissä kehon omien, rakentavien hormonien eli testosteroinin, kasvuhormonin, insuliinin ja välittäjäaineiden pitoisuudet lisääntyvät, jonka seurauksena lihakset kasvavat ja voimistuvat.

Kehitys ja tavoitteet?

Voima, kestävyys ja liikkuvuus muodostavat suorituskyvyn perustan. Jotta nämä saadaan käyttöön, tarvitaan tasapainoa, koordinaatiota sekä hyvää asennon ja liikkeen hallintaa. Näiden yhdistämisen ansioista liikumisesta tulee vakaata, sulavaa ja taloudellista.

Omat tavoitteeni ja kehitystarpeeni treenatessa liittyvät mm. tähän viimeiseen lauseeseen. Haluan, että liikkumiseni on mahdollisimman pitkään mahdollisimman vakaata, sulavaa ja taloudellista. Jotta kykenen ylläpitämään hallittua vartalon asentoa ja neutraloimaan ulkoisia, horjuttavia tekijöitä. Harjoittelen, jotta lihaksistoni työskentelisi jouhevasti ja arki-liikkuminen olisi taloudellista, helppoa ja vaivatonta. Kehon hyvinvointi lisääntyisi ja loukkaantumisriski pienenisi.

Tavoitteeni ja kehitystarpeeni liittyvät vahvasti myös mielen hyvinvointiin. Liikun suureksi osaksi siksi, että se TUNTUU kehossa ja pään sisällä sairaan hyvälle. Jo suoritusta tehtäessä..Kun mieleen hiipii pieni epäusko, että ei ole sittenkään mitään mahdollisuuksia sietää yhtään enemmän tätä kipua, tunnottomaksi puutumista ja verenmakua..Ja sitten kuitenkin on!!..Ja varsinkin sitten, kun lämmin suihku on hyväillyt vartaloa ja voi pujahtaa sänkyyn rentouttamaan, piristämään ja rauhoittamaan koko vartalon päivän uurastuksista. Fyysisesti olo on ihana ja emotionaalisesti, psyykkisesti ja joskus jopa sosiaalisesti olo on euforinen. Se ei olisi läheskään sama, ilman liikuntaa, siihen sisältyvää musiikkia ja siihen liittyviä treenikavereita!!

Pelkästään psyykkisten vaikutusten vuoksi kannattaa harrastaa monipuolista liikuntaa ja toiminnallisesti kehoa haastavia liikkeitä. Samalla keho muokkautuu, voimistuu, vahvistuu ja sen toiminta taloudellistuu, tulee sulavaksi. Näiden vuoksi minä kaivelen innolla lähtökuoppia, pimeinä iltoina, kohti kenttää!!!